Info till Dig som vill prova på

 

Vad är squaredans?

 

Dansen går till så att man lär sig ett antal calls (kommandon), vad de heter och hur man utför dessa. När man dansar har man en caller, en dansledare, som sjunnger eller pratar ut dessa calls.

 

Callern har till uppgift att bestämma och styra dansen och att blanda dessa calls olika, så att varje dans blir unik. För dansaren gäller det att vara skärpt hela tiden, att lyssna på callern samt att genast utföra den givna instruktionen. 

 

Squaredans är internationell och finns i ett stort antal länder. Dansen är enhetlig, den dansas lika oavsett land. Därför kan man åka till vilket land som helst där det finns squaredans och dansa.

 

Musiken är mycket varierande  -  pop, rock, country, schlager, jazz, blues. Det enda som krävs är att det går att promenera i takt med musiken. 

 

Vad gör squaredans för mig?

All dans är bra för kroppen men eftersom squaredans kräver attman hela tiden lyssnar och är skärpt får även hjärnan motion. Detta gör att dagens jäkt och livets bekymmer lätt glöms bort, så attman får den där viktiga andningspausen. 

 

Squaredans är en mycket social dansform där man träffar nya människor varenda gång man åker ut på dans. Man bjuder upp som vanligt men man dansar sedan fyra par i en square, en fyrkant alltså. De övriga dansarna kan från början vara obekanta men när man åter hamnar i samma square känner man igen varandra. 

 

Bësök gärna även webbsidan för Svenska Squaredansförbundet

www.squaredans.se